T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Ankara Güzel Sanatlar Lisesi

Shakespeare Eserlerine ve Dönemine genel bakış

KÜTÜPHANE SOHBETLERİ-3

  Kütüphanecilik Kulübü olarak ‘Kütüphane Sohbetleri’ adı altında üçüncü ve bu eğitim-öğretim yılındaki son etkinliğimizi 30 Nisan 2024 Salı günü okulumuzun toplantı salonunda katılımcı öğrencilerimizle Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenimiz Tuba DAĞLI’NIN sunumuyla gerçekleştirdik. Bu ayki sohbet başlığımız “Shakespeare’de Türk Algısı ve Oyunlarında İktidar Kavramı – Shakespeare Eserlerine ve Dönemine Genel Bakış”tı.

    Konu Shakespeare olunca, özellikle Tiyatro bölümü öğrencilerimizin katılımı dikkat çekiciydi.

    Shakespeare, onu ölümsüzleştiren İngiltere’den başlamak üzere dünyanın batısından doğusuna her köşesinde, tiyatronun var olduğu her noktada – yönetmenlerin sahneye koyuşları farklı farklı olsa da- eserleriyle yaşamaya devam etmektedir.

    Shakespeare oyunlarına etraflıca baktığımızda görebileceğimiz gerçeklik; 16. yy İngiltere’sinde Tudor Hanedanlığının Doğuşu, Kraliçe 1. Elizabeth’in fedodaliteye, güç odaklarına ve Katolik Kilisesine  karşı mücadelesi, monarşinin doğuşu, burjuva sınıfının ortaya çıkışı gibi başlıklarla ifade edilebilir.

   Buradan hareketle Shakespeare için feodaliteden monarşiye geçişin yazarıdır, diyebiliriz. Biz de sohbetimizi bu noktaları çıkış kaynağımız yaparak şekillendirdik. Özellikle Venedik Taciri, Macbeth ve Othello adlı eserlerinden örnekler vererek de Shakespeare’deki Türk Tahayyülü üzerine sohbetimizi ilerlettik.

    Shakespeare döneminde İngiltere’de tiyatronun edindiği yer ve tiyatro sanatının o dönemdeki ahvalini genel perspektifi ile konuşarak hem bu ayki sohbetimizi hem de sohbet serimizi bu yıl için noktaladık.


02-05-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.05.2024 - Güncelleme: 02.05.2024 16:04 - Görüntülenme: 85
  Beğen | 0  kişi beğendi