T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Ankara Güzel Sanatlar Lisesi

Haberler

Mrt

 

Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.

Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.

Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.

Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.

Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.

Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır.

On iki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlana gelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.

 

Mrt

Günümüzün önde gelen Çağdaş Sanatçılarından Efkan BEYAZ , 20_21 Mart tarihlerinde Okulumuz ögrencileri ile söyleşi ve atölye çalışması gerçekleştirdi. Öğrencilerimiz ile okulumuz fuaye alanında canlı performans gerçekleştiren Sanatçımız, öğrencilerimize ustalık sırlarını ve  deneyimlerini sundu.Calışma esnasında ortaya çıkarmış olduğu iki eserini de okulumuz sanat arşivine (koleksiyonuna) hediye etti. Efkan BEYAZ ' a öğrencilerimizle gerçekleştirdiği bu anlamlı atölye çalışması ve değerli  vaktini ayırarak okulumuza  katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Mrt

Okulumuz öğrencilerinden Şura Özsoy (11/Müzik), Nehir Arı, Tan Aydoğan, Defne Sözüak ve Güneş Şeker (10/Tiyatro), Ezgi Karadağ ve Z. Defne Bilgen (10/Resim) Melike Yağmur Çelik (9/Resim) ile Damla Karaoğlu (9/Müzik);  Türkiye’nin farklı illerinden gelen delege pozisyonunda 537 üniversite ve lise öğrencisinin katıldığı “Hacettepe Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler- HUMUN24”e katılıp dünya sorunlarına çözüm buldular. İngilizce öğretmenimiz Tuba Kurtuluş rehberliginde okulumuzun katıldığı 3. MUN etkinliği niteliğinde olan HUMUN24'te “Honourable Mention” ödülü alan öğrencimiz Şura Özsoy’u ve “Best Delegate” ödülü alan Tan Aydoğan’ı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Mrt

Çanakkale Zaferimizin 109. Yılını kutlarken, başta Çanakkale Savaşında tüm dünyaya bir askeri deha olduğunu gösteren Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale’de destan yazan, destan yazarken destanlaşan 57 bini şehit 21 bini hastalıktan ölüm, 100 bini yaralı, 64 bini hasta olmak üzere 250 bin Mehmetçiğimizi de rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.

Ülkemizin bugün bağımsız bir devlet olarak var olması uğruna, kendi canlarından geçen 1915’in isimsiz kahramanları, liseli gençlerinin hatırası önünde bugünün gençlerinin ödevi ve borcudur kanla yazılan bu destanı, devleşen Türkiye ile taçlandırmak! Bu cevherin ümidimiz olan siz sevgili gençlerde var olduğuna gönülden inanarak Çanakkale Deniz ve Kara zaferimizi bir kez daha kutluyor; Başta Anafartalar Kahramanı  Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere Çanakkale Şehitlerimizi, gazilerimizi  bir kez daha rahmetle, şükranla ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun!

Mrt

18 Mart Çanakkale Zaferi 'nin 109.yıl dönümü dolayısıyla Öğretmenimiz Özlem AYDIN rehberliğinde öğrencilerimizin hazırlamış olduğu " Cennet Vatan'ın Kutsal Şehitleri" isimli Afiş Sergimiz seyrircilerle buluştu

Mrt

  Ankara Güzel Sanatlar Lisesi Görsel Sanatlar Alanı öğrencilerinin 45 eseri, ARTANKARA Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı'nda adlarına düzenlenen stantta yer aldı.   Eserler; Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi Akademisyenleri tarafından tam not aldı.   Güzel Sanatlar Liselerinin Fikir Babası İmoga Grafik Sanatlar Müzesi kurucusu Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan, öğrencilerle buluşarak bir eserini Ankara Güzel Sanatlar Lisesine armağan etti.   Müzik alanı öğrencileri ise fuara katılan sanatseverlere piyano eşliğinde mini konser verdi.   Ulusal ve uluslararası galeriler, müzeler, sanat inisiyatifleri, özel koleksiyonlar, sanat okulları, sanat projeleri ve sanat malzemeleri üreten firmaların yer aldığı ARTANKARA'da birçok ülkeden sanatçı yer aldı.   Ankara Güzel Sanatlar Lisesi, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Bilim Üniversitesi, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı, Şırnak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, IlyaRepin St. Petersburg State Academy Of Arts, Trakya Üniversitesinden de genç sanatçılar fuara katılım sağladı.

Mrt

 

   İstiklal Marşımızın Kabulünün 102. Yıldönümünü kutluyor, İstiklal Marşımızın müellifi Mehmet Akif ERSOY'u ve Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, ebediyete intikal etmiş bütün şehitlerimizi şükranla ve saygıyla anıyoruz. 

Mrt

 

Okulumuz Görsel Sanatlar ve Müzik Alanı Öğrencileri, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Bilim Üniversitesi, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Şırnak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Trakya Üniversitesinden genç sanatçılar  ile birlikte fuara katılım sağlayacak.  Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümünün 'Gordion'un izinde' projeleri de fuarda sanatseverle buluşacak." Tüm Velilerimiz ve Öğrencilerimizi 7-10 Mart tarihlerinde stand alanımıza bekliyoruz. 

Mrt

KÜTÜPHANE SOHBETLERİ – 2

      Kütüphanecilik Kulübü 2023-2024 Etkinlikleri çerçevesinde başlayan “Kütüphane Sohbetleri”mizin ikincisi 05.03.2024 tarihinde, öğrencilerimizin katılımının kütüphanemizin kaldırabileceğinden fazla olması sebebiyle okulumuzun konser salonunda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Tuba DAĞLI’nın sunumuyla gerçekleştirilmiştir.

       Mart ayı sohbetimiz için seçtiğimiz konu “Anadolu Mitolojisi” oldu.

       Sanat Tarihi profesörlerimizden Sayın Fahri IŞIK Hocamızın arkeolojik kazılardan elde edilen bilgi, belge ve bulgulara dayalı olarak ortaya koyduğu bilimsel yargıya, ünlü hikaye yazarımız Cevat Şakir KABAAĞAÇLI namıdiğer Halikarnas Balıkçısı sanatçı ön görüsüyle yıllar önceden imzasını atmıştır.

      Hocamızın ortaya koyduğu tespit şudur:

“Medeniyeti kuranlar Yunanlılar değildir. Uygarlığın gerçek kurucuları Anadolu Halklarıdır.”

       Biz de ikinci sohbetimizi Anadolu medeniyetlerinin kültürel mirasının son varisleri olarak, topraklarımızın kadim sahiplerinin muhayyilesinde şekillenmiş tüm zenginliklerimizin köklerini aramanın ilk adımına ayırdık.

        Mitolojik hikayelerin zengin çeşitliliği içinde Luvi, Hatti, Hitit Uygarlıklarına doğru seyahatimizden derlediğimiz hediyelerle bugün Anadolu’da yaşayan kız isteme geleneğimizden doğum adetlerimize, inacımızın içinde yer verdiğimiz bazı ritüellerden yemek kültürümüze kadar bu kadim mirasın nasıl taşındığını anlamaya çalıştık. Bu topraklarda var olmuş ve medeniyet teşkil etmiş halkların bir anda ortadan kaybolup gitmediğini, aslında halen “biz” olarak yaşamaya devam ettiklerini hissettik.

      Zaten bildiğimize bir kez daha kanaat getirdik ki biz bu toprakların kiracısı değil; ilelebet yasal varisleri, hak sahipleriyiz. Ve yine anladık ki tarih bir açıdan da mitolojik anlatıların başladığı zamanlardan bu yana tekamül ederek tekerrür etmekte.

     Lezzetini dimağımızda hissettiğimiz bu mitolojik sohbetimize başka bir sohbetin lezzetini paylaşmak üzere mola verdik.

Mrt

Okulumuz Sanat Eğitimine,  Gazi Üniversite Viyolonsel Topluluğu olarak vermiş oldukları değerli Akedemik katkılardan dolayı teşekkür ediriz. 

Şbt

Güzel Sanatlar Üniversitesi tanıtımı

Şbt

 

Tübitak Bilim Söyleşilerinde

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi

Doç. Dr. Hüda SAYIN YÜCEL 

19.02.2024 tarihinde saat: 10,30 da Konser salonumuzda bzilerle olacaktır.

Şbt

Okulumuz İngilizce öğretmeni Tuba Temeltaş tarafından koordine edilen Cultural Wellbeing isimli e-Twinning projesi kapsamında öğrencilerimiz Güvenli İnternet Günü etkinliği olarak eSafety Türkiye Elçisi ve Siber Zorbalık Eğitmeni Burçak Özyurt'un sunduğu Teknoloji Bağımlılığıyla Mücadele konulu seminere katıldılar. Konferans salonunda gerçekleşen çevrimiçi etkinliğe 45 öğrenci ve velileri aktif katılım sağladılar.

Şbt

13 Şubat 2024 Salı günü Kütüphanecilik Kulübü sorumlu öğretmeni Tuba DAĞLI ve kulüp öğrencilerinden gönüllüler tarafından yeniden organizesi yapılan, tüm kitapların yeni baştan tashihinin gerçekleştirildiği okul kütüphanemizde, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Tuba DAĞLI tarafından öğrencilere yönelik bir sunum gerçekleştirildi.

“Fatma Aliye Hanım- Muhadarat ve Yazarın Kadına Bakış Açısı” başlıklı sunumda Tuba DAĞLI, Türk Edebiyatının İlk Kadın Roman Yazarı olan Fatma Aliye Hanım’ı “Devir-Eser-Şahsiyet Üçlemesi” içinde değerlendirip Ahmet Mithat Efendi ile edebi münasebeti, yaşadığı dönemde kadın yazar olmanın zorlukları, Müslüman-Osmanlı Kadınının Sosyal Hayatta Yer Edinme Mücadelesinde Fatma Aliye Hanım’ın öncü karakterini yazarın 1892 yılında basımı yapılan Muhadarat romanı ve romanın ana kahramanı Fazıla üzerinden anlattı.

 

Sunumda Fatma Aliye Hanım’ın kısa süren yazarlık kariyerine sığdırdığı ulusal ve uluslararası ün ve başarılara da değinilerek, Fatma Aliye Hanım’ın sadece ilk kadın yazarımız olmasının dışında Osmanlı’daki Kadın Hareketlerinin öncü ismi, çevirmen, gazeteci ve Hilal-i Ahmer (Kızılay) cemiyetinin ilk kadın üyesi olduğu da vurgulandı.

Kütüphanecilik Kulübü sorumlu öğretmeni Tuba DAĞLI tarafından “Kütüphane Sohbetleri” serisi olarak planlanan söyleşinin ilki olan Fatma Aliye Hanım Söyleşisi öğrencilerden gelen konuyla ilgili soruların cevaplanmasıyla sona erdi.

Şbt

Okulumuz öğrencilerinden Şura Özsoy (11/Müzik), Hazal Zeybek (10/Müzik), Nehir Arı, Tan Aydoğan ve Defne Sözüak (10/Tiyatro), Ezgi Karadağ ve Beren Vidinlioğlu (10/Resim), Melike Yağmur Çelik (9/Resim) ile Damla Karaoğlu (9/Müzik); bu sene 11.’si düzenlenen Bilkent Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler (MUNBU)’de delegeler olarak dünya sorunlarına çözüm buldular. Öğrencilerimizi ve onlara rehberlik eden Advisor İngilizce öğretmeni Tuba Temeltaş’ı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.